Twijfelt u of u een letselschade advocaat moet inschakelen?
Op internet zult u met de zoekterm ‘letselschade’ allerlei hulpverleners vinden. Er bestaan onderling grote verschillen, dus let goed op. Voor slachtoffers is het belangrijk om te weten dat een letselschade (LSA) advocaat iets anders is dan een letselschade specialist of letselschade expert.
De belangrijkste verschillen tussen een LSA advocaten versus specialisten
- Alleen een (letselschade) advocaat mag procederen bij de rechter. Een advocaat kan u daarom beter voorlichten over de kans op succes en een vuist maken als dat nodig is. Ook als het niet hoeft is het toch handig dat hij de weg weet in een procedure. U weet dan wat uw mogelijkheden zijn. Andere belangenbehartigers hebben (bij een financieel belang dat groter is dan €25.000,00) geen toegang tot de rechter.
- Een letselschade advocaat is lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten. Dit lidmaatschap is een keurmerk dat staat voor kwaliteit.
Om lid van de LSA te kunnen worden moet iemand namelijk:
- De rechtenstudie aan een universiteit hebben voltooid;
- De driejarige beroepsopleiding voor advocaten hebben afgerond;
- Minstens vijf jaar advocaat zijn;
- De Grotius specialisatieopleiding letselschade (1 jaar) hebben afgerond;
- Minstens 500 uur per jaar met de letselschadepraktijk bezig zijn;
- Jaarlijks bijscholen op het gebied van letselschade;
- Meedoen aan intervisie met andere letselschade advocaten;
- Meewerken aan externe audits.
Andere belangenbehartigers hoeven niet aan al deze vereisten te voldoen
Tot slot: de (LSA) advocaat staat onder toezicht en hij moet zich aan de regels houden van het tuchtrecht (deze regels zijn opgesteld door de Nederlandse Orde van Advocaten). Een letselschade specialist of letselschade expert staat niet onder toezicht en is niet aan deze regels van het tuchtrecht gebonden.
Als u zich door een letselschade advocaat laat bijstaan weet u dus zeker dat u een professional in de arm hebt genomen die veruit de meeste kennis en ervaring heeft met uw probleem.