Ongeval (wielren)fiets of tijdens wandelen. Heeft u recht op schadevergoeding?

Ongeval (wielren)fiets of tijdens wandelen. Heeft u recht op schadevergoeding?

Door de coronacrisis zijn we massaal meer gaan wandelen. Ook trokken we er meer op uit op de (wielren)fiets. Populaire vrijetijdsbestedingen die we, ook nu de wereld weer (meer) open is, zijn blijven doen.

Helaas zijn voetgangers en fietsers wel veel kwetsbaarder in het verkeer. Zij lopen immers meer risico op zwaarder letsel na een aanrijding met een motorrijtuig (auto, scooter, motor etc.). Daarom worden fietsers en voetgangers gezien als ‘zwakkere verkeersdeelnemers’ en geldt een speciale wettelijke regeling bij een aanrijding met een motorrijtuig.

Of je in het geval van een aanrijding met een motorrijtuig al je schade vergoed kunt krijgen, hangt (onder andere) af van je leeftijd. Kort samengevat:

Wat voor soort ongeval?

Percentage vergoeding schade

Een aanrijding tussen een motorrijtuig en een fietser of voetganger. De fietser of voetganger is jonger dan 14 jaar

  • het slachtoffer krijgt altijd 100% van de schade vergoed.
  • Dit is ook het geval als de bestuurder van het motorrijtuig keurig heeft gereden en geen enkel verwijt valt te maken.

Een aanrijding tussen een fiets of voetganger. De fietser of voetganger is 14 jaar of ouder

  • De (verzekeraar van de) bestuurder dient minimaal 50% van de schade te vergoeden.
  • Uitzondering hierop is als de bestuurder kan aantonen dat er sprake is van overmacht en hem geen enkel verwijt valt te maken. Dan heeft de fietser of voetganger geen recht op schadevergoeding. Dat komt niet vaak voor.
  • Er moet ook 50% worden vergoed indien de wandelaar of fietser zelf schuld heeft aan het ongeval.
  • Soms heb je als fietser of voetganger recht op een vergoeding die hoger is dan 50%. Verschillende omstandigheden kunnen een rol spelen, bijv. de ernst van de verkeersfouten van beide partijen of de ernst van het letsel.
  • De fietser of voetganger krijgt dus altijd (ook bij eigen schuld) tussen de 50% en 100% van zijn schade vergoed.


Inschakelen letselschade advocaat

Ben u slachtoffer geworden van een ongeval tijdens het fietsen of wandelen en wilt u meer informatie? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op (dit kan ook indien u al een rechtsbijstandsverzekering heeft, lees hier meer).

Op internet zult u met de zoekterm ‘letselschade’ allerlei hulpverleners vinden. Er bestaan onderling grote verschillen, dus let goed op. In het volgende artikel leest u waarom het aan te raden is een letselschade advocaat in te schakelen.

U kunt ook bij ons terecht voor vragen over andere soort ongevallen. Bijvoorbeeld ongevallen tussen twee auto’s, of tussen twee fietsers. Of bijvoorbeeld voor letselschade opgelopen door een slecht onderhouden wegdek of verkeerd geplaatst paaltje.

Meer weten?

Heeft u hierover vragen, bel of mail ons dan gratis en vrijblijvend. U kunt ook het contactformulier met uw naam en telefoonnummer invullen. U wordt vaak dezelfde werkdag nog teruggebeld. Ons kantoor zit in Haarlem, maar onze advocaten komen graag bij u langs. Uiteraard kunnen wij ook een telefonische of beeldbelafspraak maken.

Terug naar het overzicht
Recht op schadevergoeding bij verkeersongeval